Novinky

Káva vyrobená k dokonalosti: ABC dobrého espressa

Dokonalá káva espresso je kouzlem chemie, přírody a techniky, které se spojily a vytvořily v šálku koncentrát čistého chuťového požitku.

Pro každého váženého milovníka kávy je espresso kvintesence kávy. Jeho příprava je opravdové umění. Jste připraveni poznat všechna tajemství přípravy kávy k dokonalosti a plně umocnit potěšení z každého doušku?

Dekalog dokonalého espressa: káva dovedená k dokonalosti

1) Voda

Je složkou kávy espresso ve všech ohledech, kterou není radno podceňovat. Nesmí být příliš bohaté na minerální soli ani příliš sladké. Pozor si musíte dát i na jeho výdejní teplotu: 90°C je perfektní. Ve skutečnosti, pokud by byla teplota nižší, hrozilo by riziko získání nedostatečně extrahované kávy, tedy nápoje chudého na aroma. Pokud by jinak teplota příliš stoupla, hrozilo by, že získáte kávu přehnaně hořké chuti s nadměrným obsahem kofeinu a tříslovin.

Káva vyrobená k dokonalosti ABC dobrého espressa_dersut_cz-min

2) Mletí

Velikost mikrogranulí mletých bobů je kritická. Rada zní, aby se zkušenosti počítaly. Pokud je mletí příliš hrubé, dojde k velmi rychlé extrakci, výsledkem je světle zbarvená káva s nízkou aromatickou chutí. Pokud je naopak mletí příliš jemné, barva espressa bude velmi intenzivní, s nerovnoměrnou smetanou a ještě hůře s hořkou chutí s náznaky připálení. Je to střední cesta, která umožňuje získat perfektní kávu s intenzivní, jednotnou barvou a jemnou a kompaktní smetanou.

3) Množství

Jakou ideální dávku kávy vložit do filtru? Tradičně je potřebné množství 7 gramů.

Káva vyrobená k dokonalosti ABC dobrého espressa_dersut_cz_2-min

4) Lisování

Tajemství dokonalé kávy spočívá také v doteku toho, kdo ji připravuje. „Ruka“, zkušenosti a znalosti těch, kdo kávu do filtru lisují, jsou opravdu důležité: pokud není tlak vyvážený, hrozí riziko vzniku nerovnoměrné vrstvy kávy s problémy s nedostatečnou nebo nadměrnou extrakcí.

5) Údržba

Perfektní stav nářadí je stejně zásadní jako kvalita surovin. Zkontrolujte, zda jsou všechny součásti v pořádku, čisté a v perfektním stavu, aby byla zaručena vysoká kvalita produktu.

6) Vášeň

V neposlední řadě je káva rituál a jako taková vyžaduje při přípravě notnou dávku lásky a obětavosti.

Která směs Dersut je pro vás ta pravá?

Arabica nebo Robusta? Se stejně vynikající kvalitou vynikají vůní, chutí a výtěžností v šálku kávy.

Náš Non Plus Ultra Dersut – 100% Arabica (ocenění Zlatá medaile International Coffee Tasting 2016) je směs vyrobena z nejlepších káv na světě, vybraných tak, aby maximalizovaly organoleptické vlastnosti espressa. Jemné a obklopující tělo, bohaté a přetrvávající aroma, lehké ovocné mandlové tóny s nádechem kakaa uzavírají kruh, díky čemuž je tato káva ideální pro jakékoli párování.

Pokud hledáte 100% mletou kávu Arabica, Selezione del Contefa je to pravé pro vás. Historická směs Dersut pochází z pečlivého výběru zrn pocházejících převážně ze Střední a Jižní Ameriky, pečlivě vybraných, aby vytvořila kávu s jemnou chutí a květinovým aromatem, která uspokojí i ty nejnáročnější jazýčky! 

Dáváte přednost intenzivní, rozhodné a zároveň harmonické chuti? Pak je pro vás směs Caffè Oro Dersut (v našem e-shopu ji najdete ve zrnkové i mleté ​​formě), certifikované italské espresso kvality, Zlatá medaile International Coffee Tasting 2014 a 2018.

Další certifikovaná zrnková směs italského Espresso di Qualità s perzistentním, ale jemným aroma, jemným tělem a sotva znatelnou kyselostí, je kávová zrna Sublime od Italiana Caffè. Zkuste to v kombinaci s těmi nejsladšími recepty!

A když už si vyberete svou oblíbenou směs, jak ji nejlépe uchovat?

Káva pohlcuje pachy a vlhkost. Z tohoto důvodu je lepší skladovat v nádobě s víkem, případně z cínu (ty jsou perfektní!), mimo jiné potraviny, na chladném, suchém místě, mimo sluneční záření.

Aeropress - Užitečná a inovativní metoda extrakce kávy

Aeropress je jednou z mnoha metod extrakce kávy, možná nejinovativnější, která si v posledních letech získává stále větší uznání jak v Itálii, tak v zahraničí.

Vznik Aeropressu je poměrně nedávný a datuje se do roku 2005, aby reagoval na potřebu sportovců připravit kávu v krátkém čase a v jakékoli situaci.

Jde o jednoduchý, ekonomický systém, ideální i na cestování, který nabízí vynikající extrakci kávy a umožňuje těm, kdo ji připravují, působit na mnoho proměnných: dávka, zrnitost, teplota vody, předinfuze, doba louhování a tlak.

Aeropress - Užitečná a inovativní metoda extrakce kávy_dersut_cz-min

Konstrukce Aeropressu se skládá ze dvou do sebe zapadajících válců: jeden válec má flexibilní vzduchotěsné těsnění, které se vejde do většího válce, podobně jako injekční stříkačka.

Jak extrahovat kávu pomocí Aeropressu

Aeropress lze použít podle tradiční metody nebo podle "obrácené" metody.

Tradiční metoda spočívá v umístění Aeropressu s filtrem směrem dolů, takže káva před použitím konečného tlaku pomalu prosakuje.

Inverzní vyžaduje, abyste provedli infuzi otočením přístroje s filtrem nahoru. Tímto způsobem je káva zcela vyluhována, než ji znovu otočíte a použijete tlak nezbytný pro extrakci.

Aeropress - Užitečná a inovativní metoda extrakce kávy_new-min

Pro dobrý výsledek jako vždy nikdy nešetřete na kvalitě směsi, která musí mít podobně jako filtrovaná káva nepříliš řídkou texturu. Z tohoto důvodu je vždy vhodné začít s kávovými zrny - jako je BIO káva Dersut, 100% Arabica (k dostání v internetovém obchodě).

Aeropress je praktický, ekonomický, snadno se používá, snadno se čistí, je zcela omyvatelný a přístupný ve všech svých částech a nehrozí u něj problémy kvůli usazeninám, vodnímu kameni nebo plísním. Také zabírá velmi málo místa. 

Nechte se vést zvědavostí a objevte nový způsob extrakce kávy!

Metody extrakce kávy - Nejen MOKA a ESPRESSO

Existuje mnoho metod extrakce kávy. Extrakce kávy rozumíme způsob, jakým se nám podaří získat nálev k pití, počínaje praženými zrny.

Jednoduše řečeno, mám na mysli všechny způsoby přípravy kávy.

Obecně platí, že pokud jde o kávu, my Italové se považujeme za „o krok dál“ než zbytek světa. Naše tradice je v tomto ohledu jistě prastará a je tak zakořeněná ve společenské struktuře a v našem každodenním životě, že nám dává pocit, že káva je nedílnou součástí našich životů.

Stává se tedy, že v mnoha případech věříme, že náš způsob extrakce, a tedy i přípravy kávy je ten nejlepší.

Metody extrakce kávy – Nejen MOKA a ESPRESSO_dersut_cz-min

I když se nám výsledek líbí, je zajímavé udělat si malou exkurzi, abychom se dozvěděli o dalších metodách extrakce kávy, rozšířili si obzory a možná zjistili, jak se stalo mně, že máme rádi i jiné způsoby přípravy, než ty, které už znám.

Nejrozšířenější metody extrakce kávy

Italské espresso: nejoblíbenější v Bel Paese je úzce spojeno s faktory, jako je teplota a tlak. Je to klasická barová káva a poskytuje redukovaný krémový produkt s intenzivní chutí.

Systém kapslí nebo podů: v posledních letech velmi úspěšný v domácnosti, jde o praktický a rychlý systém pro přípravu kávy. I toto, spojené s teplotou a tlakem, matně připomíná espresso.

Aero-press: systém se dvěma dutými soustřednými válci, který využívá nízkou extrakční teplotu a zahrnuje úplné ponoření kávy do vody. Výsledkem je nápoj, který vydrží déle než espresso a je méně plný.

French press: podobně jako aero-press zahrnuje vyluhování středně zrnité mleté ​​kávy ve vroucí vodě ve skleněné konvici, na jejímž vrcholu je umístěn píst, který při sestupu filtruje nálev a odděluje jej ode dna . I zde je výsledkem nápoj, který se má pomalu popíjet.

V60: je nejrozšířenějším systémem pro přípravu americké kávy (filtrovaná káva). Skládá se z papírového filtru ve tvaru V, ve kterém se shromažďuje káva a přes který se nalévá voda, která padá perkolací do šálku nebo džbánu pod. Výsledkem je dlouhé pití na hrnek.

Chemex: velmi podobný V60, pokud jde o metodu extrakce, spočívá v nalití vroucí vody na papírový filtr, následném nasypání kávového prášku a zachycení nápoje do přesýpacích hodin. Filtry používané pro tento způsob přípravy jsou mnohem robustnější než filtry používané pro klasickou filtrovanou kávu a zajišťují pomalé klesání kávy do příslušné nádoby.

Neapolský kávovar: skládá se z nádrže s otvory na horní straně, dutého válce s otvory na dvou plochách, který obsahuje mletou kávu, a další nádrže na nápoj opatřené výlevkou. Voda přivedená k varu nechá páru vycházet z příslušného otvoru a signalizuje, že je třeba vypnout oheň. V tomto okamžiku se cucumellase otočí a voda prosakuje kávovým práškem a shromažďuje se v nádobě pod ním.

Moka: pokládá se na oheň, který není příliš vysoký, aby ohříval vodu, dokud nedosáhne teploty kolem 90 °C. Vnitřní tlak se zvyšuje a tlak nasycené páry nahoře se zvyšuje, což způsobuje její expanzi, aby stlačila vodu a odvedla ji jedinou cestou ven: nálevkou, která vede k filtru. Po dosažení poloviny, horká voda prochází kávovou hmotou, pak stoupá a usadí se v konvici procházející kanylou nazývanou "komín".

Metody extrakce kávy – Nejen MOKA a ESPRESSO_dersut_cz_2-min

Možná nevíte, že podle typu extrakce je vhodné preferovat konkrétní směsi. Například pro metodu V60, Chemex a French Press je nejlepší zvolit kávové zrno, které se má namlít na místě, nejlépe sladkého jednodruhového původu, 100% Arabica, jako je Caffè BIO Dersut (k dostání v e-shopu) .

A vy, zkoušeli jste si někdy osvojit jiné způsoby extrakce kávy, než je ten obvyklý?