Metody extrakce kávy - Nejen MOKA a ESPRESSO

Existuje mnoho metod extrakce kávy. Extrakce kávy rozumíme způsob, jakým se nám podaří získat nálev k pití, počínaje praženými zrny.

Jednoduše řečeno, mám na mysli všechny způsoby přípravy kávy.

Obecně platí, že pokud jde o kávu, my Italové se považujeme za „o krok dál“ než zbytek světa. Naše tradice je v tomto ohledu jistě prastará a je tak zakořeněná ve společenské struktuře a v našem každodenním životě, že nám dává pocit, že káva je nedílnou součástí našich životů.

Stává se tedy, že v mnoha případech věříme, že náš způsob extrakce, a tedy i přípravy kávy je ten nejlepší.

Metody extrakce kávy – Nejen MOKA a ESPRESSO_dersut_cz-min

I když se nám výsledek líbí, je zajímavé udělat si malou exkurzi, abychom se dozvěděli o dalších metodách extrakce kávy, rozšířili si obzory a možná zjistili, jak se stalo mně, že máme rádi i jiné způsoby přípravy, než ty, které už znám.

Nejrozšířenější metody extrakce kávy

Italské espresso: nejoblíbenější v Bel Paese je úzce spojeno s faktory, jako je teplota a tlak. Je to klasická barová káva a poskytuje redukovaný krémový produkt s intenzivní chutí.

Systém kapslí nebo podů: v posledních letech velmi úspěšný v domácnosti, jde o praktický a rychlý systém pro přípravu kávy. I toto, spojené s teplotou a tlakem, matně připomíná espresso.

Aero-press: systém se dvěma dutými soustřednými válci, který využívá nízkou extrakční teplotu a zahrnuje úplné ponoření kávy do vody. Výsledkem je nápoj, který vydrží déle než espresso a je méně plný.

French press: podobně jako aero-press zahrnuje vyluhování středně zrnité mleté ​​kávy ve vroucí vodě ve skleněné konvici, na jejímž vrcholu je umístěn píst, který při sestupu filtruje nálev a odděluje jej ode dna . I zde je výsledkem nápoj, který se má pomalu popíjet.

V60: je nejrozšířenějším systémem pro přípravu americké kávy (filtrovaná káva). Skládá se z papírového filtru ve tvaru V, ve kterém se shromažďuje káva a přes který se nalévá voda, která padá perkolací do šálku nebo džbánu pod. Výsledkem je dlouhé pití na hrnek.

Chemex: velmi podobný V60, pokud jde o metodu extrakce, spočívá v nalití vroucí vody na papírový filtr, následném nasypání kávového prášku a zachycení nápoje do přesýpacích hodin. Filtry používané pro tento způsob přípravy jsou mnohem robustnější než filtry používané pro klasickou filtrovanou kávu a zajišťují pomalé klesání kávy do příslušné nádoby.

Neapolský kávovar: skládá se z nádrže s otvory na horní straně, dutého válce s otvory na dvou plochách, který obsahuje mletou kávu, a další nádrže na nápoj opatřené výlevkou. Voda přivedená k varu nechá páru vycházet z příslušného otvoru a signalizuje, že je třeba vypnout oheň. V tomto okamžiku se cucumellase otočí a voda prosakuje kávovým práškem a shromažďuje se v nádobě pod ním.

Moka: pokládá se na oheň, který není příliš vysoký, aby ohříval vodu, dokud nedosáhne teploty kolem 90 °C. Vnitřní tlak se zvyšuje a tlak nasycené páry nahoře se zvyšuje, což způsobuje její expanzi, aby stlačila vodu a odvedla ji jedinou cestou ven: nálevkou, která vede k filtru. Po dosažení poloviny, horká voda prochází kávovou hmotou, pak stoupá a usadí se v konvici procházející kanylou nazývanou "komín".

Metody extrakce kávy – Nejen MOKA a ESPRESSO_dersut_cz_2-min

Možná nevíte, že podle typu extrakce je vhodné preferovat konkrétní směsi. Například pro metodu V60, Chemex a French Press je nejlepší zvolit kávové zrno, které se má namlít na místě, nejlépe sladkého jednodruhového původu, 100% Arabica, jako je Caffè BIO Dersut (k dostání v e-shopu) .

A vy, zkoušeli jste si někdy osvojit jiné způsoby extrakce kávy, než je ten obvyklý?