Káva vyrobená k dokonalosti: ABC dobrého espressa

Dokonalá káva espresso je kouzlem chemie, přírody a techniky, které se spojily a vytvořily v šálku koncentrát čistého chuťového požitku.

Pro každého váženého milovníka kávy je espresso kvintesence kávy. Jeho příprava je opravdové umění. Jste připraveni poznat všechna tajemství přípravy kávy k dokonalosti a plně umocnit potěšení z každého doušku?

Dekalog dokonalého espressa: káva dovedená k dokonalosti

1) Voda

Je složkou kávy espresso ve všech ohledech, kterou není radno podceňovat. Nesmí být příliš bohaté na minerální soli ani příliš sladké. Pozor si musíte dát i na jeho výdejní teplotu: 90°C je perfektní. Ve skutečnosti, pokud by byla teplota nižší, hrozilo by riziko získání nedostatečně extrahované kávy, tedy nápoje chudého na aroma. Pokud by jinak teplota příliš stoupla, hrozilo by, že získáte kávu přehnaně hořké chuti s nadměrným obsahem kofeinu a tříslovin.

Káva vyrobená k dokonalosti ABC dobrého espressa_dersut_cz-min

2) Mletí

Velikost mikrogranulí mletých bobů je kritická. Rada zní, aby se zkušenosti počítaly. Pokud je mletí příliš hrubé, dojde k velmi rychlé extrakci, výsledkem je světle zbarvená káva s nízkou aromatickou chutí. Pokud je naopak mletí příliš jemné, barva espressa bude velmi intenzivní, s nerovnoměrnou smetanou a ještě hůře s hořkou chutí s náznaky připálení. Je to střední cesta, která umožňuje získat perfektní kávu s intenzivní, jednotnou barvou a jemnou a kompaktní smetanou.

3) Množství

Jakou ideální dávku kávy vložit do filtru? Tradičně je potřebné množství 7 gramů.

Káva vyrobená k dokonalosti ABC dobrého espressa_dersut_cz_2-min

4) Lisování

Tajemství dokonalé kávy spočívá také v doteku toho, kdo ji připravuje. „Ruka“, zkušenosti a znalosti těch, kdo kávu do filtru lisují, jsou opravdu důležité: pokud není tlak vyvážený, hrozí riziko vzniku nerovnoměrné vrstvy kávy s problémy s nedostatečnou nebo nadměrnou extrakcí.

5) Údržba

Perfektní stav nářadí je stejně zásadní jako kvalita surovin. Zkontrolujte, zda jsou všechny součásti v pořádku, čisté a v perfektním stavu, aby byla zaručena vysoká kvalita produktu.

6) Vášeň

V neposlední řadě je káva rituál a jako taková vyžaduje při přípravě notnou dávku lásky a obětavosti.

Která směs Dersut je pro vás ta pravá?

Arabica nebo Robusta? Se stejně vynikající kvalitou vynikají vůní, chutí a výtěžností v šálku kávy.

Náš Non Plus Ultra Dersut – 100% Arabica (ocenění Zlatá medaile International Coffee Tasting 2016) je směs vyrobena z nejlepších káv na světě, vybraných tak, aby maximalizovaly organoleptické vlastnosti espressa. Jemné a obklopující tělo, bohaté a přetrvávající aroma, lehké ovocné mandlové tóny s nádechem kakaa uzavírají kruh, díky čemuž je tato káva ideální pro jakékoli párování.

Pokud hledáte 100% mletou kávu Arabica, Selezione del Contefa je to pravé pro vás. Historická směs Dersut pochází z pečlivého výběru zrn pocházejících převážně ze Střední a Jižní Ameriky, pečlivě vybraných, aby vytvořila kávu s jemnou chutí a květinovým aromatem, která uspokojí i ty nejnáročnější jazýčky! 

Dáváte přednost intenzivní, rozhodné a zároveň harmonické chuti? Pak je pro vás směs Caffè Oro Dersut (v našem e-shopu ji najdete ve zrnkové i mleté ​​formě), certifikované italské espresso kvality, Zlatá medaile International Coffee Tasting 2014 a 2018.

Další certifikovaná zrnková směs italského Espresso di Qualità s perzistentním, ale jemným aroma, jemným tělem a sotva znatelnou kyselostí, je kávová zrna Sublime od Italiana Caffè. Zkuste to v kombinaci s těmi nejsladšími recepty!

A když už si vyberete svou oblíbenou směs, jak ji nejlépe uchovat?

Káva pohlcuje pachy a vlhkost. Z tohoto důvodu je lepší skladovat v nádobě s víkem, případně z cínu (ty jsou perfektní!), mimo jiné potraviny, na chladném, suchém místě, mimo sluneční záření.